Alberti



Ves a saber! Què és veritat i què mentida? O simplement són misteris que no sabem del cert perquè el temps ha difuminat, sfumat, són les petjades de la veritat. Alberti fou el mestre precursor dels jocs veritat-mentida i d´ocultar missatges.
Alberti va influir moltíssim en Leonardo. El seu tractat de pintura fou una autèntica biblia per Da Vinci. No només per la perspectiva linial, geomètrica o cònica. També pel seu afany científic, de començar a pintar per dins i acabar per fora. Primer dibuixar ossos. Més tard muscles, pell i finalment la roba. Rigor i ciència. I després: joc. Engany i missatges ocults. De fet hi ha una manera d´encriptar missatges que es diu xifrat Alberti.

Leonardo també va omplir de símbols els seus quadres. Objectes, animals, plantes i arbres, muntanyes i rius. Un bon exemple, segurament el més complexe, el tenim a l´Últim sopar. Qui són els personatges ho tenim clar, però quines expressions, gestos i sentiments, suggereixen i per què? Tot està molt pensat i en alguns casos rectificat. Els pentimenti en l´obra de Leonardo són nombrosos.  Él dramatisme està servit!

Un bon joc d´engany és fer versions de la Gioconda. De fet existeixen còpies amb dubtosa i controvertida autoria.

Monna Lisa del Museo del Prado




















Monna Lisa d´Isleworth






















https://www.nationalgeographic.com.es/historia/grandes-reportajes/otras-mona-lisa-copias-gioconda-leonardo-da-vinci_12819/3

Però altres autors l´han utilitzada amb finalitats més subversives. El cas més flagrant és la versió de Marcel Duchamp, el màxim exponent del Dadaisme. Si investigues el significat LHOOQ entendràs  per què és subversiva.




I la proposta és:

Fer versions a partir de la teva cara-retrat.

 

Resultats:







































 I fer versions a la maniera d´ algun pintor o artista conegut.
Versió Kandinsky a Der blaue reiter


 
Hi ha versions ben originals de productes comercials i joguines:



Resultats:














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada