Tot cercant la raó matemàtica que hi ha en els éssers i la natura, Leonardo descobreix, de la mà dels seus amics Luca Pacioli i Francesco d´Giorgio, a Vitruvi. I crea una de les seves obres més reconegudes: l´home de Vitruvi.
Però en els seu tractat fa una reflexió sobre com dibuixar sense esterotipar:
Anatomia i disseccions. En el seu afany per conèixer el què hi ha dins, per dibuixar el que passa a fora, Leonardo, es va formar en anatomia. I, en part, gràcies a l´ajuda del doctor Marcantonio della Torre. De fet Leonardo va avançar-se a la feina de Vesalio, considerat el pare de l´anatomia. La tasca de Leonardo, controvertida i discutida, va ser censurada pel papa Lleo X, després que Joan, un fabricant de miralls alemany, el delatés, per enveja i amb traiduria. Ai, l´enveja!
Bona part dels dibuixos d´anatomia estan compilats a la Biblioteca reial del Castell de Windsor, i són propietat de la corona britànica.
https://www.aryse.org/leonardo-da-vinci-anatomist-exposicion-en-la-queen%C2%B4s-gallery/
Els estudis de proporcions i anatomia, relacionats amb el canon de bellesa, són una font d´estudi necessària per a molts artistes al llarg de la Història de l´Art.



Anatomia i dibuix científic. Objectivitat. Mímesi.










Les proporcions i canons són també en el dibuix japonès, anime i manga.








Totoro-Vitruvi

Dibuix científic, animals i plantes. Anatomia i cos humà.
Jordi Sabater Pi.
Mestre i punt de referència per treballar el dibuix científic.
http://crai.ub.edu/ca/recursos-d-informacio/patrimoni-bibliografic/fons-personals/j-sabater-pi
http://mdc.cbuc.cat/cdm/landingpage/collection/sabaterpi

Però què és el dibuix científic?
"Cuando hablamos de ilustración científica, nos referimos a un tipo de dibujo muy detallado, con el propósito de reafirmar visualmente los textos de investigadores de disciplinas como: astronomía, arqueología, medicina, botánica, zoología, etc.
Es decir, la ilustración científica es aquella ilustración cuya función es la de comunicar y expresar una información concreta a través de registro (mecánico o manual) de imágenes al servicio de la ciencia.
La ilustración científica, desde los bestiarios hasta las enciclopedias, expediciones y relatos de viaje, así como las guías nos han dado a conocer nuestro entorno. Han sido una fuente de conocimiento y acercamiento a la naturaleza." Helena García, professora de la Escuela de Arte de Murcia
Tot això i molt més ho trobareu en aquest imprescindible link, aprendreu molt sobre dibuix científic i tindreu referències molt interessants per ampliar els vostres coneixements:
http://ilustrandoenlaescueladearte.blogspot.com.es/2013/04/ilustracion-cientifica-panorama-general.html
I encara molt més, si voleu ampliar, a :
http://www.acad.uncor.edu/descargas/publicaciones/dibujo_cientifico.pdf

Fer una fitxa tècnica dels animals és bàsic per tal de d´informar de les característiques de cada animal i classificar-los . Això ho saben molt bé al Zoo de Barcelona:
http://www.zoobarcelona.cat/ca/coneix-el-zoo/animals-per-categories/tots-els-animals/

Pep Admetlla. Artista i especialista en anatomia. No us perdeu el vídeo. Emocionant!

http://pepadmetlla.net/?projectes=accions-a-lentorn-de-lart-i-lanatomia
Els nostres dibuixos. Concentració, paciència, coneixement, feina:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada